Kas yra sveikas maistas? Ar tai – greitai paruošiama košė ir apelsinų sultys pusryčiams? Ekologiški sausainiai? Salotos su lašiša? Jogurtas su vaisiais? Veganiški produktai be glitimo ar turintys mažai riebalų? Deja, sąvoka “Sveikas maistas” šiandien yra mados dalykas. Mes taip dažnai girdime žodį “sveikas”,kad jau nebesuprantame kas yra kas. Arba dar blogiau, laikome sveikais produktus, kurie tokie nėra. Labai lengva pasimesti informacijos džiunglėse, ypač tais atvejais, kai maisto gamintojai taip dažnai mumis manipuliuoja. Tačiau jeigu mes susipažinsime su mitybos pagrindais, mes suprasime kas yra kas ir daugiau nebesileisime apkvailinami.
Ar tikrai sveikas maistas yra:
Ekologiški produktai
Ekologinė žemdirbystė paremta taisyklėmis ir praktikomis, skirtomis sumažinti žmonių poveikį aplinkai, labai griežtais cheminių sintetinių pesticidų ir sintetinių trąšų naudojimo apribojimais. Antibiotikai gyvuliams, maisto priedų bei genetiškai modifikuotų organizmų naudojimas yra draudžiami. Pagal Europos Sąjungos taisykles kiekvieną kartą, kai perkate ekologišką obuolį iš savo vietos prekybos centro, arba renkatės ekologišką vyną iš mėgstamiausio restorano meniu, galite būti tikri, kad jie pagaminti laikantis griežtų taisyklių, kuriomis siekiama gerbti aplinką ir gyvūnus. Tai aišku. Ekologiški produktai yra naudingi mums. Kiekvieną kartą, jei įmanoma, rinkimės ekologiškus produktus. Bet ar čia gali būti kokių nors pavojų? Tikrai taip. Ir didžiausią pavojų kelia cukrus.
Buvau įsitikinusi, kad perkant iš „Ekologiškos” lentynos daugiau nebereikia nagrinėti etikečių ir, kad visi ten esantys produktai yra sveikas maistas. Ir aš klydau. Problemos nėra, jei perkame ekologiškus vaisius ir daržoves, tačiau kalbant apie ekologiškus gaminius, turime būti atsargūs. Nenuostabu, kad ekologiškuose sausainiuose pilna cukraus, bet buvau šokiruota, kad mano mėgstamiausio eko jogurto sudėtyje – 35 gramai cukraus ir krakmolas!
Panašiai yra su perdirbtais ekologiškais maisto gaminiais. Jei aliejus ekologiškas – viskas puiku, tačiau jei jis rafinuotas, ekologija jau nebesvarbi. Todėl, jei mums siūlo pyragą ar sausainius, pagamintus iš ekologiško margarino ir cukraus, protingiausia jų atsisakyti.
Namuose gamintas maistas
Namuose gamintas maistas dažnai yra sveiko maisto sinonimas ir taip turėtų būti! Mes visi mėgstame apsilankyti restorane, norėdami paragauti kažko naujo ir skanaus, tačiau tik ruošdami maistą namuose, mes galime būti tikri dėl ingredientų ir jų kokybės. Naminis sveikas maistas taupo pinigus, leidžia mums pasirinkti kokybiškus produktus, išvengti pridėto cukraus, maisto alergijų ir netoleravimo, užtikrinti, kad patiekalai būtų švieži ir maistingi.
Tačiau viskas priklauso nuo to, ką mes gaminame. Naminis maistas gali būti toks pat pavojingas jūsų sveikatai, kaip greitas maistas. Jei naudojame prastos kokybės produktus, viską kepame naudodami rafinuotus aliejus, naudojame produktus, kurių sudėtyje yra GMO, padažus ir prieskonių mišinius su maisto priedais ir skonio stiprikliais, jei pagrindiniai mūsų patiekalų ingredientai yra cukrus, balti miltai, margarinas – toks maistas tikrai nebegali vadintis sveiku.
Be glitimo
Produktai be glitimo pastaruoju metu tapo didžiuliu verslu. Originaliai jie buvo sukurti žmonėms, sergantiems celiakija ir glitimo netoleravimu, todėl pagrindinis šių produktų tikslas buvo kažkuo pakeisti glitimą. Tačiau glitimas suteikia tešlai lipnumą, malonią tekstūrą kepiniams, leidžia formuotis apskrudusiai plutelei ir nėra lengva visas šias savybes atkurti. Dažnai naudojami įvairūs maisto priedai, cukrus, krakmolas. Taigi, produktai be glitimo nebuvo sukurti taip, kad būtų sveiki, bet tik kad būtų be glitimo. Tai nereiškia, kad produktai be glitimo negali būti sveiki. Yra daug puikių prekių ženklų rinkoje ir yra puikių produktų natūraliai neturinčių glitimo. Tiesiog reikia būti atsargiems ir perskaityti etiketes.
Be cukraus
Žmonėms palaipsniui suvokiant neigiamą cukraus poveikį sveikatai, produktai be cukraus tampa vis populiaresni. Tačiau jie vistiek yra saldūs, nes yra naudojami įvairūs cukraus pakaitalai. Kai kurie iš jų labai pavojingi mūsų sveikatai, todėl kiekvieną kartą, kai matome „be cukraus”, turime išsaugoti budrumą.
Labiausiai pavojingais cukraus pakaitalais yra laikomi: aspartamas, sacharinas, neotamas, kalcio acesulfamas ir sukralozė. Jų reiktų visiškai vengti.
Cukraus alkoholiai – eritritolis, maltitolis, manitolis, sorbitolis – nėra gerai organizmo įsisavinami ir gali sukelti alerginę reakciją jautriems žmonėms. Be to, jie gali sukelti virškinimo trakto sudirgimą, dujų kaupimąsi, spazmus ir viduriavimą. Jūs galite ir nepajusti šių šalutinių poveikių, tačiau geriausia, kad neperdozuotumėte cukraus alkoholių.
Stevia laikoma saugiausiu cukraus pakaitalu, nes ji gaunama iš natūralaus šaltinio – stevijos augalų lapų. Tačiau yra keletas tyrimų, kurie parodė, kad stevia saldiklis veikia moterų menstruacinius ciklus. Susirūpinimą kelia tai, kad stevia yra labai stipriai perdirbama. Iš esmės stevia saldiklį yra gana saugu naudoti nedideliais kiekiais.
Visgi geriausia yra rinktis nedidelius kiekius natūralių saldiklių – datules, klevų sirupą, medų, vaisius.
Sumažino riebumo/sumažintų kalorijų produktai
Dieta, paremta kalorijų skaičiavimu buvo (ir vis dar yra) populiari ilgą laiką. Riebalų atsisakymo mitas kilo iš to fakto, kad riebaluose yra 9 kcal/g, o angliavandenių – tik 6 kcal /g.
Problema ta, kad maisto skonis yra pagrinde riebaluose, o kai jie pašalinami, maistas yra beskonis. Tuomet kažkaip jį reikia gražinti, o geriausias būdas tai padaryti – maisto priedai, skonio stiprikliai ir cukrus/gliukozė. Taigi, kai tik matote ant produkto informaciją apie sumažintą riebalų kiekį arba mažą kalorijų skaičių, atidžiai skaitykite etiketę.
Veganiški produktai
Jei nusprendėte tapti veganu – puiku. Parduotuvėse vis daugiau ir daugiau veganams skirtų produktų, vis daugiau restoranų ir kavinių siūlo veganiškus patiekalus.Veganiški produktai bando imituoti įprastus gyvūninės kilmės produktus, tokius kaip sūris, dešros, jogurtai, pienas ir tai nėra lengva, nes labai daug ką daug reikia pakeisti. Gyvulinės kilmės produktams pakeisti dažniausiai yra naudojama soja.
Vartojant soją, ypač dideliais kiekiais, yra du pavojai. Pirma, 90% sojos yra genetiškai modifikuota. Jūs visada turite ieškoti ekologiškos ar ne-GMO sojos. Sojoje yra daug biologiškai aktyvių junginių, vadinamų izoflavonais, kurie gali aktyvuoti estrogenų receptorius žmogaus organizme. Tai gali sukelti sumažintą estrogenų aktyvumą, izoflavonams blokuojant natūralius hormonų gamybos procesus organizme, arba priešingai – sukelti padidėjusį estrogenų aktyvumą. Moterims tai gali sukelti menstruacijų ciklo sutrikimus, gali padidinti ląstelių dauginimąsi krūtyse. Vyrams estrogeno lygio padidėjimas organizme nėra natūralus. Soja taip pat gali trikdyti skydliaukės funkciją.
Taip pat yra ir daugiau pavojų veganams skirtame maiste, imituojančiame įprastus produktus – maisto priedais, konservantais, skonio stiprikliais, dideliu kiekiu cukraus/gliukozės bandoma sukurti įprastą skonį iš beskonės masės. Todėl, jei nusprendėte tapti veganu, pakeiskite požiūrį į maistą iš esmės – nesistenkite atkurti tradicinių patiekalų (dešrų, kiaušinienės, šoninės, balandėlių ar karbonado), o gaminkite ir kurkite naujus, gaminamus tik iš daržovių, riešutų ir sveikų grūdų, eksperimentuokite, įveskite sau naujas valgymo tradicijas.
Mūsų rekomendacijos:
- mumuli
- Stenkitės gaminti maistą namuose – tik taip galėsite būti tikri, ką valgote ir, kad tai yra sveikas maistas; rinkitės tik kokybiškus, sveikus ingredientus, nenaudokite maisto priedų, rafinuotų cukrų ir aliejų
- Rinkitės natūraliai glitimo neturinčius produktus, o ne gaminius
- Niekuomet nevartokite dirbtinių saldiklių, cukraus alkoholius bei stevią naudokite tik mažais kiekiais; geriausiai rinkitės natūralius saldiklius – datules, vaisius, medų
- Venkite produktų su sumažintu riebalų ar kalorijų kiekiu
- Venkite genetiškai modifikuotos sojos, nevartokite jos per daug